Nowe czy używane wyposażenie do gastronomii?

wyposażenieUrządzanie swojego lokalu gastronomicznego może być niezwykle przyjemnym zajęciem, zwłaszcza, kiedy przebrniemy już przez skomplikowaną sieć biurokracyjną i zdobędziemy wszystkie potrzebne zezwolenia. Wybór szafek, stolików, krzeseł oraz pieców, chłodziarek czy garnków może okazać się więc na tle pozostałych trudności doskonałą zabawą. W praktyce może się jednak zdarzyć, że szeroki asortyment największych producentów jest przytłaczający i niezwykle trudno zdecydować się na konkretne wyposażenie do gastronomii, zwłaszcza, kiedy dopiero zaczynamy swoją przygodę z branżą restauratorską.

 O tym, jaki sprzęt będzie najlepszy decydują przede wszystkim względy lokalizacyjne oraz wielkość przestrzeni, którą mamy do dyspozycji. Jeżeli bowiem zarządzamy niewielką kawiarnią, która dziennie będzie przyjmować zaledwie kilkudziesięciu gości, nie ma potrzeby nabywania wielkogabarytowych urządzeń, które najlepiej sprawdzą się w dużych restauracjach. Kiedy jednak mamy zamiar obsługiwać kilkuset gości i serwować skomplikowane menu, warto zadbać o to, aby wyposażenie do gastronomii było najlepszej jakości. Tego typu maszyny i akcesoria będą bowiem poddawane regularnym czyszczeniom i użytkowaniu, dlatego też muszą być wykonane z materiałów na tyle odpornych, aby nie odkształcały się i nie niszczyły w zetknięciu z wilgocią, parą wodną czy preparatami chemicznymi. Stoły znajdujące się w kuchni powinny być też wykonane z odpornej stali nierdzewnej oraz zgodnie z podstawowymi wytycznymi ergonomii, dzięki czemu nie tylko nie będą uszkadzane w trakcie przygotowywania dań – szatkowania warzyw czy krojenia mięsa, ale i z łatwością dostosują się do wzrostu kucharzy i personelu.

Wszelkiego typu meble, takie jak szafki, szuflady, półki i stoły muszą być skonstruowane w taki sposób, aby wszystkie najpotrzebniejsze naczynia i akcesoria znajdowały się zawsze pod ręką. Zdecydowanie skraca to czas przygotowania posiłków i dostarczania ich do strefy konsumenta. Wyposażenie do gastronomii musi być więc przede wszystkim elementem, na którym nie powinno się oszczędzać, zwłaszcza, kiedy urządzamy samą kuchnię. Ze względu na to, że jest to najważniejsze miejsce, od którego zależy jakość przygotowywanych posiłków, znajdujące się tam sprzęty powinny być przede wszystkim niezawodne, tak aby ani na chwilę nie pojawiło się ryzyko zastoju spowodowanego awarią któregoś z pieców czy zmywarki. Każdy kto rozpoczyna swoją przygodę z profesjonalną sztuką kulinarną doskonale wie, że wyposażanie swojego lokalu pochłania zwykle większą część budżetu, jeżeli jednak pozwala on na pozyskanie urządzeń najwyższej klasy, warto zainwestować, ponieważ w dłuższej perspektywie okaże się to bardziej opłacalne, niż regularne poddawanie swoich maszyn serwisowaniu. Jako, że lokal gastronomiczny musi zachowywać wszelkie surowe normy bezpieczeństwa i higieny, znajdujące się w nim wyposażenie powinno łatwo poddawać się czyszczeniu i naprawom. Oczywiście jeżeli budżet mocno nas ogranicza, będziemy się intensywnie zastanawiać nad tym, na których elementach dekoracji czy wyposażenia będziemy mogli zaoszczędzić.

kolorowe ciasteczkaNa rynku, głównie w sprzedaży internetowej, pojawia się mnóstwo ofert dotyczących używanych pieców, chłodziarek, lad wystawowych czy urządzeń do obróbki termicznej, może się jednak okazać, że coś, co początkowo uznaliśmy za okazję, pochłonie dwukrotnie więcej pieniędzy podczas ich eksploatacji. Warto pamiętać, że każde urządzenie, które pojawiło się na aukcji znalazło się tam z jakiegoś powodu. W większości okazuje się niestety, że nie wszystko jest z nimi tak, jak powinno. Nabywając wyposażenie do gastronomii dobrze więc kupować sprzęt najwyższej klasy i jakości, pochodzący z fabryk najważniejszych producentów. Dzięki temu nie tylko otrzymamy gwarancję niezawodności, ale i wieloletnią gwarancję, która ułatwi nam ewentualne przeglądy czy serwisowanie maszyn. Jeżeli już mamy zamiar intensywnie ciąć koszty, możemy wiele zaoszczędzić na meblach. Urządzając część przeznaczoną dla konsumentów musimy oczywiście pamiętać o tym, że wnętrze powinno być atrakcyjne wizualnie – czyste, przytulne, schludne i spójne nie tylko z naszą wizją lokalu ale i kartą dań. Trudno sobie bowiem wyobrazić lokal wyglądający jak najlepsza restauracja i serwujący hot-dogi czy pizzę. Wybierając stoliki, krzesła czy nawet sztućce i zastawę stołową dbajmy o to, aby były porządne, stylowe i zgodne z całą wizją przestrzeni. Kupując tego typu elementy wyposażenia na aukcjach czy targach staroci możemy trafić na prawdziwe perełki, które pozwolą nam stworzyć przytulne wnętrze, które wyróżniałoby się na tle konkurencji oryginalnym podejściem do klienta i stylem.

Zaostrzona konkurencja sprawia też, że wiele z lokali gastronomicznych jest likwidowanych niemal z dnia na dzień po dosyć krótkim czasie działania, można więc kupić meble w doskonałym stanie niemal za grosze. Jeżeli właściciel chce się szybko pozbyć zalegającego wyposażenia i jest ono w doskonałym stanie, może nam służyć dobrych kilka lat. Czasami nawet drobne poprawki, takie jak zmiana obić krzeseł czy wymiana obrusów może całkowicie odmienić wnętrze, dodać mu klasy lub przytulnego ciepła za niewielką kwotę, dlatego też warto wziąć pod uwagę przeróbki posiadanych mebli, zamiast dokonywać całkowitej wymiany asortymentu. Nowe wyposażenie do gastronomii jest kosztownym wydatkiem, dlatego też jeżeli nie bierzemy pod uwagę przeglądania portali aukcyjnych czy jeżdżenia na wyprzedaże, musimy się liczyć z niemałymi kosztami. Wiadomo oczywiście, że najlepiej prezentują się te sprzęty i meble, które są tworzone na wymiar pod konkretny lokal - tego typu przyjemność ma jednak swoją cenę, a czas ich przygotowania jest dosyć długi. Jeżeli bardzo nam zależy na stworzeniu swojego lokalu od podstaw możemy skorzystać z oferty ratalnej, ponieważ niemal wszyscy producenci umożliwiają tego typu zakupy. Jeżeli też posiadamy odpowiednio wysoki budżet, a nie mamy głowy do dekorowania, weźmy pod uwagę skorzystanie z usług biura projektowego, które z pewnością zadba o to, aby każdy element pojawiający się w naszym lokalu współgrał z ogólną wizją przestrzeni.